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segunda-feira, 8 de dezembro de 2014

Gajak and Rewadi: The traditional sweets of north India by Nitin Kumar in Hindi Language

Gajak and Rewadi are the traditional sweets found in northern India. They come in various varieties and are enjoyed only in winter seasons. It is believed that Gajak and Rewadi are healthy to eat in winter as they provide good amount of energy to the body.
Gajak (गज़क) is usually a dry sweet which is made of sesame seeds which is called तिल (til) in Hindi and jaggery but sometimes a core of condensed milk (खोवा –Khowa) is also made as in roll Gajak. They are available in various shapes like slabs, rolls, balls etc. Rewadi (रेवड़ी) is also made of sesame seeds and jaggery but it is available into small candies. As the preparation for both of them is a time consuming process, these are hardly made at home. These are available only in winter from the shops  which specialize in them. Don’t forget to have a taste of them if you happen to be visiting northern India during winter season.
 Let me show you some of the most popular Gajak and Rewadi.
Rewdi
Rewdi comes in various flavors though only two are varieties are famous.  One is white and another one is browned. Sometime it is flavored with essence of fragrant screw pine (केवड़ा – Kewda).
Roll Gajak
Roll Gajak is very famous and usually comes in two variety, one which is with a soft condensed milk core and one without core. It is usually garnished with pista and other nuts.
Til Gajak
Til Gajak comes in small thin slabs which is also called चीकी (Chiki) or पट्टी (Patti) in some region. It may come plain variety and another variety which is usually garnished with pista and other nuts.
Mungfali Gajak
Mangfali Gajak is the most popular and least expensive gajak. It is made of मूंगफली (Mungfali – Peanuts) and jaggery. It comes in only small thin slabs or Chiki.
Mungfali Laccha
Munfali laccha is a delicious gajak which is made of jaggery and peanuts. It does not have any shape and comes in irregular shape.
Gajak e Rewadi: Os doces tradicionais do norte da Índia por Nitin Kumar em Hindi Idioma
Gajak e Rewadi são os doces tradicionais encontrados no norte da Índia. Eles vêm em diversas variedades e são apreciados apenas em épocas de inverno. Acredita-se que Gajak e Rewadi são saudáveis para comer no inverno como eles fornecem uma boa quantidade de energia para o corpo.
Gajak (गज़क) geralmente é um doce seco, que é feito de sementes de gergelim que é chamado तिल (til) em hindi e açúcar mascavo, mas às vezes um núcleo de leite condensado (खोवा - Khowa) também é feita como em rolo Gajak. Eles estão disponíveis em várias formas, como chapas, rolos, bolas etc. Rewadi (रेवड़ी) também é feito de sementes de gergelim e açúcar mascavo, mas está disponível em pequenos doces. Como a preparação de ambos é um processo demorado, estes quase não são feitos em casa. Estas informações estão disponíveis somente no inverno das lojas que se especializam em si. Não se esqueça de ter um gosto deles, se acontecer de você estar visitando o norte da Índia durante a temporada de inverno.
  Deixe-me mostrar-lhe alguns dos Gajak mais popular e Rewadi.
Rewdi
Rewdi vem em vários sabores que apenas dois são variedades são famosos. Um é branco e outra é bronzeada. Em algum momento ele é aromatizado com essência de pinho parafuso perfumado (केवड़ा - Kewda).
rolo Gajak
Rolo Gajak é muito famoso e geralmente vem em duas variedades, um que é com um núcleo de leite condensado macio e um sem núcleo. Geralmente é decorado com pista e outros frutos secos.
til Gajak
Til Gajak vem em pequenas placas finas que também é chamado चीकी (Chiki) ou पट्टी (Patti) em alguma região. Pode vir variedade simples e outra variedade que é geralmente decorada com pista e outros frutos secos.
Mungfali Gajak
Mangfali Gajak é o gajak mais popular e menos caro. Ele é feito de मूंगफली (Mungfali - Peanuts) e açúcar mascavo. Ele vem em apenas pequenas placas finas ou Chiki.
Mungfali Laccha
Laccha Munfali é uma deliciosa gajak que é feito de jaggery e amendoins. Ele não tem qualquer forma e vem em forma irregular.

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