A ALEGRIA INVADIU MINHA ALMA

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domingo, 4 de janeiro de 2015

HINDI

Matar Paneer (मटर पनीर), a refreshing combination of soft paneer (cottage cheese) and green peas in a spicy tomato based gravy, is a treat a fine culinary treat from North India. This simple recipe is an authentic Indian recipe which is easy to make. Although there are various variation of this recipe, I will show you the most popular one.
Let me show you how to make this delicious dish at home.

Matar Paneer

Recipe Servings : 3-4
Recipe Cook Time : 26-30 minutes
Matar Paneer with RotiMatar Paneer with Roti (Picture via Wikipedia by Stanhopea)

Ingredients:

1 cup fresh or frozen Green Peas (मटर- Matar)
3/4 cup (1/2-inch cubed) Paneer (पनीर – Cottage cheese)
1 medium Onion (प्याज – Pyaaz), finely chopped
1 Green Chilli (हरी मिर्च – Hari Mirch), chopped
2-3 cloves of Garlic (लहसुन – Lehsun)
1/2 inch piece of Ginger (अदरक – Adarak), chopped
2 medium Tomatoes (टमाटर – Tamatar), roughly chopped
1/2 teaspoon Red Chilli (लाल मिर्च – Laal Mirch) Powder
1/4 teaspoon Turmeric (हल्दी – Haldi) Powder
1 teaspoon Coriander (धनिया – Dhaniya) Powder
1/4 teaspoon Garam Masala (गरम मसाला) Powder
For shallow frying + 2 tablespoons Oil or Ghee (घी – Clarified butter)
1/2 cup + 2 tablespoons Water (पानी – Paani)
Salt (नमक – Namak) to taste
Optional fresh Cilantro or Coriander (धनिया – Dhaniya)

Method:

1. Grind onion, green chilli, ginger and garlic together in the small chutney jar of a grinder to make medium (मध्यम – Madhyam) coarse paste. Grind the tomatoes to make tomato puree.
2. Heat 2 tablespoons oil in the same pan over medium flame (आंच – Aanch). Add crushed onion paste and salt. Stir it until oil starts to separate or it turns translucent (पारदर्शी –  Paardarshi). It will take around 8-10 minutes.
3. Add tomato puree and cook on medium flame until oil starts to separate, for approx. 5-6 minutes. Add red chilli powder, turmeric powder, coriander powder, garam masala powder and salt to the pan. Stir and cook for a minute.
4. Add boiled peas and 1/2 cup water; mix properly and cook for 2-3 minutes. Now add paneer cubes and cook for 2-3 minutes. We have added plain paneer cubes but you can add shallow fried paneer to enhance the flavor (स्वाद – Svad).
5. Turn off flame and transfer prepared curry to a serving bowl. Matar paneer is ready (तैयार – Aayaar). Optionally, you can garnish the dish with fresh Clintro or Corinder leaves. Serve it hot with fresh Indian bread like Roti (रोटी) or Naan (नान – Naan) or boiled rice (चावल – Chawal).

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Matar Paneer (मटर पनीर), uma combinação refrescante de paneer macio (queijo cottage) e ervilhas verdes em um molho à base de tomate picante, é um deleite uma delícia culinária fina do norte da Índia. Este simples receita é uma receita indiana autêntica, que é fácil de fazer. Embora existam vários variação desta receita, vou mostrar-lhe o mais popular.

Deixe-me mostrar-lhe como fazer este delicioso prato em casa.

Matar Paneer

Receita Parcelas: 3-4
Receita Tempo de cozedura: 26-30 minutos

Matar Paneer com Roti
Matar Paneer com Roti (Imagem via Wikipedia por Stanhopea)

ingredientes:

1 xícara de ervilhas frescas ou congeladas (मटर- Matar)
3/4 xícara (2/1 polegadas em cubos) paneer (पनीर - queijo Cottage)
1 cebola média (प्याज - Pyaaz), finamente picado
1 Green Chilli (हरी मिर्च - Hari Mirch), picado
2-3 dentes de alho (लहसुन - Lehsun)
Pedaço de gengibre 1/2 polegada (अदरक - Adarak), picado
2 tomates médios (टमाटर - Tamatar), picadas grosseiramente
1/2 colher de chá Red Chilli (लाल मिर्च - Laal Mirch) Pó
1/4 colher de chá de cúrcuma (हल्दी - Haldi) Pó
1 colher de chá de coentro (धनिया - Dhaniya) Pó
1/4 colher de chá de Garam Masala (गरम मसाला) Pó
Para rasas fritura + 2 colheres de sopa de óleo ou Ghee (घी - manteiga clarificada)
1/2 xícara + 2 colheres de sopa de água (पानी - Paani)
Sal (नमक - Namak) a gosto
Cilantro Opcional fresco ou coentro (धनिया - Dhaniya)

método:

1. Moer cebola, pimentão verde, gengibre e alho juntos na pequena jarra chutney de um moinho para fazer média (मध्यम - Madhyam) pasta grossa. Triture os tomates para fazer purê de tomate.

2. Aqueça 2 colheres de sopa de óleo na mesma panela em fogo médio (आंच - Aanch). Adicionar esmagado pasta de cebola e sal. Mexa até que o óleo começa a separar ou ele se transforma translúcido (पारदर्शी - Paardarshi). Levará cerca de 8-10 minutos.

3. Adicione purê de tomate e cozinhe em fogo médio até que o óleo começa a se separar, por aprox. 5-6 minutos. Adicionar pó vermelho pimentão, açafrão em pó, coentro em pó, garam masala em pó e sal para a panela. Mexa e cozinhe por um minuto.

4. Adicione fervido ervilhas e 1/2 xícara de água; misturar bem e cozinhe por 2-3 minutos. Agora adicione os cubos paneer e cozinhe por 2-3 minutos. Nós adicionamos cubos de paneer simples, mas você pode adicionar raso paneer frito para realçar o sabor (स्वाद - Svad).

5. Desligue chama e transferir caril preparado para uma tigela de servir. Matar paneer está pronto (तैयार - Aayaar). Opcionalmente, você pode decorar o prato com folhas frescas ou Clintro Corinder. Sirva quente com pão fresco indiano como Roti (रोटी) ou Naan (नान - Naan) ou arroz cozido (चावल - Chawal).

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